Výživa a poradentví

Studijní plán: Kvalita a bezpečná péče ve zdravotnictví - kombi, platný od ZS 2016/2017

PředmětVýživa a poradentví (VP-1)
GarantujeKatedra zdravotnických studií (KZS)
Garantdoc. PhDr. Lada Cetlová, PhD. ( cetlova@vspj.cz )
Jazykčesky
Počet kreditů2
Kombinované studium
Tutoriál / přednáška5 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
V 2 kr. ZA

Sylabus

  • postup při přípravě, skladování, distribuci a vydávání stravy a výživových produktů
  • hodnocení nutričního rizika
  • aplikování změn ve stravování
  • příprava dokumentace
  • orientace v odborné problematice
  • primární prevence o nemocnosti

Doporučená literatura

  • Kastnerová, M. 2014. Výživové poradenství v praxi: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014. 273 s. ISBN 978-80-7394-500-8
  • Martinec, D. 2006. Poradce pro výživu: otázky práce s klientem [rukopis]. 2006. 38 l.
  • Váchová, Alena a Zvírotský, Michal. Úvod do nutričního poradenství. Vyd. 1. Praha: Hipokampus, 2012.30s.ISBN978-80-905113-1-6.
  • Van Huysduynen, E., J., C., 2014. Towards healthy diets for parents: effectiveness of a counselling intervention. Wageningen: Wageningen University, 2014. 114 stran. ISBN 978-94-6257-153-2.
  • Černá, R. 2008. O poruchách příjmu potravy pro otce a partnery. 2. vyd. Praha: Anabell, 2008. 64 s.
  • Kudlová, E., Mydlilová, A. 2007. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 148 s. ISBN 80-247-1039-0.

Anotace

Předmět poukazuje na stravu určenou pacientům, která se ve zdravotnických zřízeních podává bezpečným, přesným, včasným a přijatelným způsobem stanoveným pro každé oddělení.


Cíl


Získat vědomosti a dovednosti potřebné pro nutriční léčbu.


Student získá informace o postup při přípravě, skladování, distribuci a vydávání stravy a výživových produktů včetně stanovení konkrétní odpovědnosti jednotlivých pracovníků.


Student získá informace v rámci vstupního vyšetření u pacientů, kdy se hodnotí nutriční riziko.


Student informuje pacienty a příslušné zdravotnické pracovníky i pracovníky stravovacího provozu o změnách ve stravování konkrétních nemocných a tyto změny organizačně zajistí.


Student umí vytvořit odbornou stať, statistické hlášení, vést záznamy o průběhu nutriční terapie,


připravit odborné názorné edukační materiály.


Student umí vést evidenci klientů, provádění nutričního hodnocení stavu výživy nebo podané


stravy.   


Student se umí orientovat v odborné problematice.


Student umí vypracovat komplexní hodnocení nemocného, vytvořit a zajistit vhodné působení nutričně terapeutického plánu pacienta.


Student zná informace v rámci primární prevence o nemocnosti, její prevenci i léčbě výživou.

^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím