Podnikové informační systémy

Studijní plán: Aplikovaná informatika - kombi, platný od ZS 2024/2025

PředmětPodnikové informační systémy (PIS)
GarantujeKatedra technických studií (KTS)
GarantIng. Jakub Novotný, Ph.D. ( novotny@vspj.cz )
Jazykčesky
Počet kreditů4
Prezenční studium
Přednáška2 h
Cvičení2 h
Kombinované studium
Tutoriál / přednáška4 h
Cvičení8 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Aplikovaná informatika - kombi, platný od ZS 2024/2025 PV 4 4 kr. KZ
Aplikovaná informatika - platný od ZS 2024/2025 PV 4 4 kr. KZ

Sylabus

  • Informace, informační systém, rozdělení informačních systémů, požadavky na vývoj informačního systému
  • Teoretická východiska pro vývoj informačního systému, tvorby architektury IS, pojetí byznys procesů a transakcí
  • Hlavní zásady implementace informačního systému, výběr vhodného software nebo/ a technologie, moderní přístupy/ softwarové technologie pro realizaci informačních systémů.
  • Objektová metodika pří budování IS, modelování procesů a dat, nové přístupy při řešení IS pro podporu byznys procesů
  • Praktická ukázka postupu při vývoji IS pomocí metod objektově orientovaného přístupu
  • Základní principy podnikových aplikací kategorie ERP (Enterprise Resource Planning ), jednotlivé části a vazby na další aplikační subsystémy
  • Vazby ERP na další podnikové aplikační subsystémy zejména na SCM (Supply Chain Management) a CRM (Customer Relationship Management)

Doporučená literatura

  • STAIR, Ralph M. et al. Principles of information systems. Fourteenth. vyd. Singapore;United States;Brazil;Mexico;United Kingdom;Australia;: CENGAGE, 2021. ISBN 9780357112410;0357112415
  • FLÍDR, Jiří. Propojení výroby a informačních systémů v praxi. První vydání. vyd. Praha: Grada Publishing, 2023. ISBN 9788027124596;802712459X
  • Studijní opora v LMS Moodle.
  • BRUCKNER, Tomáš et al. Tvorba informačních systémů: principy, metodiky, architektury. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2012. 357 s. Management v informační společnosti. ISBN 978-80-247-4153-6.
  • DOUCEK, Petr a kol. Informační management v informační společnosti. 1. vyd. Praha: Professional Publishing, 2013. 264 s. ISBN 978-80-7431-097-3.

Anotace

Předmět seznamuje studenty s principy a metodami softwarových aplikací používaných v podnikových informačních systémech, postupy návrhu, realizace a provozu informačních systémů. Hlavní pozornost je zaměřena na objasnění aplikací kategorie ERP (Enterprise Resource Planning), jejich funkcionalitu a vazbu na další podnikové aplikace (zejména SCM (Supply Chain Mangement), CRM (Customer Relationship Management). Studenti budou současně seznámeni na příkladu ERP s postupem implementace podnikového IS.



Znalosti: Student zná principy a metody softwarových aplikací v informačních systémech pro podporu podnikových procesů v převládajících typech organizací.




Dovednosti: Student má znalosti v oblasti implementace, testování, provozování a praktického použití ERP v podnikové praxi.


 


Odborné způsobilosti: Student umí pracovat s kancelářským softwarem a umí analyzovat problémy tvorby informačních systémů. Získané znalosti student vhodně prezentuje v semestrální práci a umí své názory obhájit.


^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím