Management ubytovacích zařízení

Studijní plán: Cestovní ruch - kombi, platný od ZS 2024/2025

PředmětManagement ubytovacích zařízení (MNUZ-1)
GarantujeKatedra cestovního ruchu (KCR)
Garantdoc. Ing. Petr Scholz, DiS., Ph.D.
Jazykčesky
Počet kreditů4
Prezenční studium
Přednáška2 h
Cvičení2 h
Kombinované studium
Tutoriál / přednáška6 h
Cvičení8 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Cestovní ruch - kombi, platný od ZS 2024/2025 P 3 4 kr. Z,ZK
Cestovní ruch - platný od ZS 2024/2025 P 3 4 kr. Z,ZK

Sylabus

  • Úvod do hotelnictví. Hotelové společnosti a hotely.
  • Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení. Legislativa. Hotelstars union.
  • Ubytovací úsek – Recepce.
  • Revenue & Yield management.
  • Ubytovací úsek – Housekeeping (úklid).
  • Stravovací úsek – Kuchyň.
  • Stravovací úsek – Restaurace, Bar, Room Service.
  • Stravovací úsek – Events.
  • Obchodní & Marketingové oddělení.
  • Technický úsek – Údržba & bezpečnost.
  • Personální úsek.
  • Kvalita a spokojenost hosta. Management stížností.
  • Green management v ubytovacích zařízeních.
  • Hotelový rezervační systém

Doporučená literatura

  • Studijní opora v LMS Moodle (2023).
  • Scholz, P. (2021). Ubytovací zařízení – historie a současnost, provoz, management. Praha: Idea Servis.
  • Lund, D., & Moore, D. M. (2023). The Prosperous Hotelier: A Guide to Hotel Financial Literacy for the Hospitality Professional. New York, NY: Maurice Bassett.
  • Roberts, D. (2022). Hotel Revenue Management: The Post-Pandemic Evolution to Revenue Strategy. New York, NY: Business Expert Press.
  • Reynolds, D., Rahman, I., & Clayton, B. (2021). Introduction to Hospitality Management. Hoboken, NJ: Wiley.
  • Solomon, M., & Humler, H. (2019). The Heart of Hospitality: Great Hotel and Restaurant Leaders Share Their Secrets. New York, NY: Select Books.
  • Kasavana, M. L. (2017). Managing front office operations. New York: Educational institute.
  • Křížek, F. a Neufus, J. (2014). Moderní hotelový management. Praha: Grada.
  • Nitschke, A. & Frye, W. (2008). Managing housekeeping operations. Lansing: American Hotel & Lodging, Educational Institute.
  • Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení České republiky – metodika

Anotace


Management ubytovacích zařízení je zaměřený na terminologii a základní právní předpisy v oblasti hotelnictví. Dále poskytuje teoretický základ, jak fungují jednotlivá oddělení v hotelu, jak se vypočítá cena přechodného ubytování a produktivita práce. Cílem předmětu je představit a předat studentům dovednosti a znalosti v oblasti managementu a fungování jednotlivých oddělení v různých typech ubytovacího zařízení.



Studiem předmětu získá student následovné znalosti, dovednosti a obecné způsobilosti.



 


Znalosti: Student získá znalosti o základních pojmech, procesech, organizační struktuře a náplni práce na jednotlivých odděleních. Seznámí se s kategorizací ubytovacích zařízení a standardy, které musí plnit. Dále se seznámí také s problematikou Revenue & Yield Managementu a jeho základními principy a uplatnění v hotelnictví.


 


Dovednosti: Student umí jasně a stručně definovat jednotlivá oddělení v ubytovacím zařízení, zná pracovní pozice, pracovní náplně a kompetence na jednotlivých úsecích, apod. Student se naučí počítat produktivitu práce v ubytovacím úseku a kalkulaci ceny přechodného ubytování. Obeznámí se s hlavními faktory působícími na náklady v tomto úseku.


 


Obecné kompetence: Student je schopen samostatně rozhodovat v známých souvislostech, dokáže získávat další odborné znalosti a dovednosti samostatným studiem teoretických poznatků oboru, umí argumentovat své názory a zjištění, je schopen srozumitelně shrnout závěry týmové práce.


^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím