Výživa a dietika

Studijní plán: Porodní asistentka - kombi, platný od ZS 2011/2012

PředmětVýživa a dietika (KVYZ)
GarantujeKatedra zdravotnických studií (KZS)
Garant
Jazykčesky
Počet kreditů2
Kombinované studium
Tutoriál / přednáška6 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Porodní asistentka - kombi, platný od ZS 2011/2012 P 5 2 kr. ZA

Sylabus

  • Přednášky:
    1. Výživa a zdraví jedince, výživová doporučení.
  • 2. Složení vhodné potravy a její energetická hodnota.
  • 3. Role cukrů, tuků a bílkovin ve výživě.
  • 4. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky ve výživě.
  • 5. Zásady správné výživy dítěte v 1. roce života5. Zásady správné výživy dítěte v 1. roce života
  • 6. Mateřské mléko.
  • 7. Výživa kojící ženy.
  • 8. Kontraindikace kojení.
  • 9. Banky mateřského mléka.
  • 10. Umělá výživa novorozence a kojence.
  • 11. Dietní systém, diety u specifických onemocnění.

Doporučená literatura

  • Povinná:
    KUDLOVÁ, E., MYDLILOVÁ, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1039-0.
  • STARNOVSKÁ, T. Nutriční terapie. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-387-7.
  • Doporučená:
    SVAČINA, Š. et al. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • DLOUHÁ, R. Výživa. Přehled základní problematiky. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-757-7.
  • KUNCOVÁ, V. Zdravá výživa. 2. vyd. Praha: Grada publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.

Anotace

Seznamuje se základní potřebou člověka se specifickým zaměřením na potřeby těhotné a kojící ženy. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Zvláštní zřetel je věnován výživě a dietetice s ohledem na výživu žen, novorozenců a kojenců. Informace o parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Důležitou částí je seznámení studentů s úlohou odpovídající výživy jako podstatného faktoru prevence civilizačních chorob V tomto předmětu studující získávají vědomosti pro vyhodnocování zdravotní péče v příslušném oboru a pro činnosti s touto zdravotní péčí související.



Cíl:


Cílem je podat studentovi ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Je kladen důraz na změny ve výživě těhotné a kojící ženy. Cílem je aby student získal základní informace o dietním systému v nemocnici, seznámil se se zásadami přípravy stravy a zřetel je věnován výživě a dietetice s ohledem na výživu žen, novorozenců a kojenců.



Znalosti:


Student zná a popíše zdravý způsob výživy, jako součást předcházení civilizačním chorobám. Zná nemocniční dietní systém a umí přiřadit diety k jednotlivým onemocněním. Zná energeticko- nutriční bilanci. Zná výživu těhotné ženy, novorozence a kojence.



Dovednosti:


Student dovede zhodnotit stav výživy zdravého i nemocného člověka a informovat o zásadách přípravy stravy u jednotlivých onemocnění.



Obecné způsobilosti:


Studující získávají vědomosti pro vyhodnocování zdravotní péče v příslušném oboru a pro činnosti s touto zdravotní péčí související.

^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím