Výživa a dietetika

Studijní plán: Všeobecná sestra - platný od ZS 2016/2017

PředmětVýživa a dietetika (VD)
GarantujeKatedra zdravotnických studií (KZS)
GarantPhDr. Lenka Görnerová, PhD.
Jazykčesky
Počet kreditů2
Prezenční studium
Přednáška1 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Porodní asistentka - platný od ZS 2016/2017 P 4 2 kr. ZA
Všeobecná sestra - platný od ZS 2016/2017 P 4 2 kr. ZA

Sylabus

  • Výživa a zdraví jedince, výživová doporučení
  • Složení vhodné potravy a její energetická hodnota
  • Role cukrů, tuků a bílkovin
  • Vitamíny, minerální látky a stopové prvky
  • Řízení energetické bilance (hlad, sytost)
  • Tělesná aktivita a výživa
  • Dietní systém, diety u specifických onemocnění
  • Poruchy výživy – obezita, anorexie, bulimie
  • Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby
  • Výživa v intenzivní péči

Doporučená literatura

  • DLOUHÁ, R.: Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1999
  • FOŘT, Petr: Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Grada, 2004

Anotace

Anotace

Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání - parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Důležitou částí je seznámení studentů s úlohou odpovídající výživy jako podstatného faktoru prevence civilizačních chorob Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.




Cíl: Cílem je podat studentovi ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Cílem je aby student získal základní informace o dietním systému v nemocnici, seznámil se se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání výživy.




 




Znalosti: Student zná a popíše zdravý způsob výživy, jako součást předcházení civilizačním chorobám. Zná nemocniční dietní systém a umí přiřadit diety k jednotlivým onemocněním. Zná energeticko- nutriční bilanci.







 




Dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy zdravého i nemocného člověka a informovat o zásadách přípravy stravy u jednotlivých onemocnění.




 


Obecné způsobilosti: Student zná rizika nadměrné výživy a podvýživy.

^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím