Management pohostinských zařízení
Studijní plán: Cestovní ruch - kombi, platný od ZS 2020/2021
Předmět | Management pohostinských zařízení (MPZ) |
Garantuje | Katedra cestovního ruchu (KCR) |
Garant | Ing. Ivica Linderová, PhD. |
Jazyk | česky |
Počet kreditů | 2 |
Prezenční studium |
Cvičení | 2 h |
Kombinované studium |
Cvičení | 6 h |
Sylabus
- Pohostinské služby a gastronomie
- Podstata a zvláštnosti managementu pohostinských zařízení
- Organizační a personální zajištění pohostinských zařízení
- Pracovní právo a management lidských zdrojů v pohostinských zařízeních
- Organizace výroby v pohostinských zařízeních
- Tvorba jídelního a nápojového lístku
- Plánování výroby a zajištění zboží
- Financování, hospodaření pohostinských zařízení
- Příprava a distribuce jídel
- Standardy a podávání jídel a nápojů
- Banketové akce
- Hygiena v pohostinských zařízeních
- Trendy na trhu pohostinských služeb
Doporučená literatura
- Salač, G. Stolničení. 2. vydání. Praha.
- Patúš, P., Gúčik, M. a Marušková, J. (2011). Manažment prevádzky pohostinského zariadenia. Banská Bystrica: Slovak-Swiss Tourism.
- EV/ISO 18513:2003 „Služby CR – Hotely a ostatní kategorie turistického ubytování – terminologie"
- Stanley, J. a Stanley, L. (2015). Food tourism: A practical marketing guide. Oxfordshire, Cabi.
- Sládek, G. (2001). Podnikanie a štandardy v pohostinstve a hotelierstve. Bratislava: Epos.
- Sládek, G. (2007). Manažment v pohostinstve a hotelierstve. Bratislava: Epos.
- Metz, R., Gruner, H. a Kessler, T. (2008). Restaurace a host: základní odborné vědomosti: restaurace, hotel, kuchyně. Praha: Europa-Sobotáles.
Anotace
Cílem předmětu je vybavit studenty základními znalostmi o problematice jednotlivých služeb cestovního ruchu a správnou terminologii. Problematika dále zahrnuje základní právní předpisy pro jednotlivé oblasti služeb cestovního ruchu v České republice např. Lázeňský zákon. Cvičení jsou zaměřená na podrobnější rozebrání dotčených legislativních předpisů, Globálního etického kodexu a dále se zaměřují na podrobnější probrání vývojových tendencí cestovního ruchu ve světě.
Znalosti: Student umí definovat a vysvětlit základní pojmy v oblasti služeb cestovního ruchu a popsat jejich specifika. Student ovládá problematiku dopravních služeb včetně základní legislativy, významu dané dopravy pro cestovní ruch, terminologie apod. Je schopen vysvětlit např. rozdíly mezi klasickým a nízkorozpočtovým leteckým dopravcem, význam okružních plaveb pro cestovní ruch a jejich ekonomický dopad na dotčené regiony, objasnit potřebu a uplatňování AETR apod. Dokáže popsat specifika trhů jednotlivých typů služeb v cestovním ruchu, vždy včetně aktuální legislativy platné v České republice, terminologie, materiálně-technické základny apod.
Dovednosti: Student umí pracovat se základními legislativními předpisy týkajícími se služeb cestovního ruchu v České republice, případně v širším kontextu v Evropské unii.
Obecné způsobilosti: Student se orientuje v problematice služeb cestovního ruchu, průběžně sleduje a vyhodnocuje situaci v oboru v českém i mezinárodním kontextu. Sleduje trendy na trhu cestovního ruchu.
^ nahoru ^