Výživa a dietetika

Studijní plán: Erasmus - Porodní asistence - příjezd na krátkodobý studijní pobyt

PředmětVýživa a dietetika (VyD-1)
GarantujeKatedra zdravotnických studií (KZS)
GarantPhDr. Lenka Görnerová, PhD.
Jazykčesky
Počet kreditů2
Prezenční studium
Přednáška1 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Erasmus - Porodní asistence - příjezd na krátkodobý studijní pobyt PV 1 2 kr. ZA
Porodní asistence - platný od ZS 2024/2025 P 4 2 kr. ZA

Sylabus

  • Výživa a zdraví jedince, výživová doporučení
  • Složení vhodné potravy a její energetická hodnota
  • Role cukrů, tuků a bílkovin
  • Vitamíny, minerální látky a stopové prvky
  • Hodnocení stavu výživy a řízení energetické bilance (hlad, sytost)
  • Dietní systém, diety u specifických onemocnění
  • Poruchy výživy – obezita, anorexie, bulimie
  • Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby
  • Výživa v intenzivní péči
  • Parenterální a enterální výživa
  • Zásady správné výživy dítěte v 1. roce života
  • Mateřské mléko
  • Výživa kojící ženy
  • Kontraindikace kojení
  • Banky mateřského mléka
  • Umělá výživa novorozence a kojence

Doporučená literatura

  • KOHOUT Pavel, Eduard, HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK. Klinická výživa. 1. vyd. Praha: Galén, 2021. 944 s. ISBN 978-80-749-2555-9.
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2007. 248 s. ISBN 978-80-247-6131-2.
  • POLOKOVÁ, Andrea. Praktický návod na kojení. 1. vyd. Praha: Slovart, 2007. 124 s. ISBN 978-80-2760-179-0.
  • SHARMA, Sangita a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2018. 240 s. ISBN 978-80-271-0228-0.
  • SOHI, Darshan. A Comprehensive Textbook of Applied Nutrition and Dietetics for BSc Nursing Students. 3rd Edition. Jaypee Brothers Medical Publishers, 2022. ISBN 978-9354655968.
  • GASKIN, May Ina. Průvodce kojením. 1. vyd. Praha: Argo, 2011. 342 s. ISBN 978-80-257-0483-7.
  • GREGORA, Martin a Dana ZÁKOSTELECKÁ. Jídelníček kojenců a malých dětí. 4.vydání Praha: Grada publishing, 2019. 216 s. ISBN 978-80-247-4737-8.
  • HEINRICH, Kasper. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vyd. Praha: Grada publishing, 2015. 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012. 152 s. ISBN 978-80-8725-020-4.
  • KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. 148 s. ISBN 80-247-1039-0.
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2. vyd. Praha: Grada publishing, 2011. 140 s. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd. Praha: Grada publishing, 2008. 552 s. ISBN 978-80-247-7029-1.
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš a kol. Klinická dietologie a výživa. 1. vyd. Praha: Current Media s.r.o., 2020. 520 s. ISBN 978-80-8812-944-8.

Anotace

Předmět je koncipován jako teoretický. Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka se zvláštním zřetelem na problematiku výživy u ženy v prekoncepčním období, období těhotenství, po porodu a v období laktace, a dále se zaměřením na výživu novorozence a dítěte do 1 roku věku. Předmět se zabývá i výživou léčebnou/klinickou, s kterou se porodní asistentky setkávají v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Absolventi předmětu se budou orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin. Budou schopni kriticky a komplexně zhodnotit daný výživový problém, adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení.


Cíle výuky:



  • Znalosti: Student je schopen rozpoznat, pozorovat a správně zhodnotit zdravý způsob výživy, jako součást předcházení civilizačním chorobám. Má základní teoretický přehled problematiky nemocničního dietního systém a přiřadí diety k jednotlivým onemocněním a zná energeticko- nutriční bilanci. Má základní znalosti v problematice kojení a výživy malých dětí.

  • Dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy zdravého i nemocného člověka a informovat o zásadách přípravy stravy u jednotlivých onemocnění. Dovede vysvětlit výhody kojení.

  • Obecné kompetence: Student se orientuje v přípravě stravy u jednotlivých onemocnění. Dovede zhodnotit a posoudit rizika nadměrné výživy a podvýživy. Studující získávají znalosti a profesionální dovednosti nezbytné k plánovaní, poskytování a vyhodnocování péče v oblasti  porodní asistence.


Podmínkou zakončení předmětu je účast na výuce a písemný test s úspěšností min. 60 %.

^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím