| Předmět | Výživa a poradentví (VP) |
|---|---|
| Garantuje | Katedra zdravotnických studií (KZS) |
| Garant | doc. PhDr. Lada Cetlová, PhD. ( cetlova@vspj.cz ) |
| Jazyk | česky |
| Počet kreditů | 2 |
| Kombinované studium | |
|---|---|
| Tutoriál / přednáška | 5 h |
| Studijní plán | Typ | Sem. | Kred. | Ukon. |
|---|---|---|---|---|
| V | 2 kr. | ZA |
Předmět poukazuje na stravu určenou pacientům, která se ve zdravotnických zřízeních podává bezpečným, přesným, včasným a přijatelným způsobem stanoveným pro každé oddělení.
Cíl
Získat vědomosti a dovednosti potřebné pro nutriční léčbu.
Student získá informace o postup při přípravě, skladování, distribuci a vydávání stravy a výživových produktů včetně stanovení konkrétní odpovědnosti jednotlivých pracovníků.
Student získá informace v rámci vstupního vyšetření u pacientů, kdy se hodnotí nutriční riziko.
Student informuje pacienty a příslušné zdravotnické pracovníky i pracovníky stravovacího provozu o změnách ve stravování konkrétních nemocných a tyto změny organizačně zajistí.
Student umí vytvořit odbornou stať, statistické hlášení, vést záznamy o průběhu nutriční terapie,
připravit odborné názorné edukační materiály.
Student umí vést evidenci klientů, provádění nutričního hodnocení stavu výživy nebo podané
stravy.
Student se umí orientovat v odborné problematice.
Student umí vypracovat komplexní hodnocení nemocného, vytvořit a zajistit vhodné působení nutričně terapeutického plánu pacienta.
Student zná informace v rámci primární prevence o nemocnosti, její prevenci i léčbě výživou.