Gastronomie a stolničení

Studijní plán:

PředmětGastronomie a stolničení (GAS)
GarantujeKatedra cestovního ruchu (KCR)
GarantIng. Ivica Linderová, PhD.
Jazykčesky
Počet kreditů2
Prezenční studium
Cvičení2 h
Kombinované studium
DotacePředmět je v kombinované formě studia vyučován formou konzultací.
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
V 2 kr. ZA

Sylabus

  • Pohostinské služby a gastronomie
  • Podstata a specifika managementu pohostinských zařízení
  • Organizační a personální zabezpečení pohostinských zařízení
  • Pracovní právo a management lidských zdrojů v pohostinských zařízeních
  • Organizace výroby v pohostinském zařízení
  • Tvorba jídelního a nápojového lístku
  • Příprava a distribuce jídel (systémy a způsoby obsluhy)
  • Standardy podávání jídel a nápojů
  • Banketové akce
  • Plánování výroby a zásobování
  • Financování, hospodaření pohostinských zařízení
  • Hygiena v pohostinských zařízeních
  • Trendy na trhu pohostinských zařízení
  • Servis jídel a nápojů v praxi

Doporučená literatura

  • DAHMER, S. J. – KAHL, K. W. 2009. Restaurant Service Basic. New Jersey : John Wiley & son, 2005, ISBN 978-0-470-44330-9.
  • FULLEN, S. L. 2005. Opening a Restaurant. Ocala : Atlantic Publishing Company, 2005, 284 s. ISBN 0-910627-36-3.
  • SALAČ, G., Stolničení , Fortuna Praha , ISBN 80-7168-333-7
  • SLÁDEK, G. 2001. Podnikanie a štandardy v pohostinstve a hotelierstve. Bratislava : Epos, 2001, 576 s. ISBN 80-8057-327-1.
  • SLÁDEK, G. 2007. Manažment v pohostinstve a hotelierstve. Bratislava : Epos, 2007, 718 s. ISBN 978-80-8057-718-6.
  • Periodika: Hotelier, Horeca, Hotel & restaurant, Hotel & management, Food, COT business

Anotace

Cílem kurzu je vybavit studenty základními znalostmi a dovednostmi z oblasti managementu pohostinských zařízení, osvojit si specifika managementu v různých typech pohostinských zařízení, pochopit problematiku plánovaní personálu, zásob a tvorby nabídky v pohostinském zařízení, umět vytvořit jídelní lístek, nápojový lístek a slavnostní menu a kalkulovat jeho prodejní cenu, umět vytvořit plán zaměstnanců a plán gastronomické akce. Cvičení jsou zaměřeny na výklad a procvičování činností spojených s provozem pohostinského zařízení na konkrétních příkladech.


Znalosti: Student umí popsat historický vývoj gastronomie, umí charakterizovat základní trendy na trhu pohostinských služeb, dovede vyjmenovat pracovní pozice v pohostinských zařízení a popsat jejich pracovní náplň, dovede popsat různé systémy a způsoby obsluhy, umí vyjmenovat gastronomická pravidla, použít je v praxi a zdůvodnit jejich význam pro praxi, zná hygienické zásady při provozu pohostinského zařízení a legislativní dokumenty, které se jich týkají. Dovede plánovat zaměstnance podle druhu, kapacity a zaměření pohostinského zařízení, dovede zorganizovat banketovou akci, ovládá základy kalkulací produktů v pohostinském zařízení.


 Dovednosti: Student umí vytvořit jídelní a nápojový lístek, umí vytvořit a kalkulovat slavností menu, dovede naplánovat gastronomickou akcii, plánovat  lidské zdroje a optimální stav zásob. Prakticky ovládá základy jednoduchého servisu jídel a nápojů.


Obecné způsobilosti:  Student se orientuje v problematice managementu pohostinských zařízení, průběžně sleduje a vyhodnocuje situaci na trhu pohostinských služeb. Umí analyzovat situaci na trhu pohostinských služeb a vytvořit adekvátní nabídku pro cílovou skupinu zákazníků.

^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím