Podnikatelská činnost ve stravovacích zařízeních

Studijní plán:

PředmětPodnikatelská činnost ve stravovacích zařízeních (PCvS)
GarantujeKatedra cestovního ruchu (KCR)
GarantRNDr. Eva Janoušková, Ph.D. ( janouskova@vspj.cz )
Jazykčesky
Počet kreditů2
Prezenční studium
Přednáška1 h
Cvičení1 h
Kombinované studium
DotacePředmět je v kombinované formě studia vyučován formou konzultací.
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
V 2 kr. ZA

Sylabus

  • Podstata, význam a základní funkce společného stravování.
  • Restaurační stravování – vývoj, klasifikace, formy, nové trendy.
  • Předpoklady pro podnikání ve společném stravování – právní, ekonomické, provozní.
  • Provoz restauračního stravování – formy prodeje a obsluhy.
  • Tvorba obchodního programu.
  • Kvalita ve veřejném stravování a možnosti jejího zhodnocení.
  • Kontrola a kontrolní orgány působící ve společném stravování.
  • Personální management v restauračních zařízeních.
  • Ukazatele charakterizující činnost provozovny poskytující stravovací služby.
  • Cenová tvorba a daňová politika v restauračním stravování.
  • Marketing ve stravovacích službách.
  • Formy prodeje a obsluhy – jídelní a nápojový lístek.
  • BOZP, etika v podnikání a etické kodexy.
  • Sestavení podnikatelského plánu.

Doporučená literatura

  • INDROVÁ, J. PETRŮ, Z. VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. VŠE Praha 1996
  • ČEMUSOVÁ,M Hygiena v gastronomii. Praha: MAG Consulting, 1997
  • BERÁNEK,J., Provozujeme pohostinství a ubytování, GRADA Praha 2004
  • ČERNÝ,J., KRUPIČKA J., Moderní hotel RATIO Praha 2003
  • HORNER, S., SWARBROOKE, J., Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času, GRADA Praha 2003
  • KIRÁĽOVÁ, A., Marketing hotelových služeb, EKOPRESS Praha 2002
  • World Tourism Organization Světový etický kodex cestovního ruchu. Madrid: WTO, 2001

Anotace

Kurz seznamuje s pravidly podnikání v oblasti legislativní, ekonomické a provozní. Akcentuje postup tvorby a realizace obchodního programu v souvislosti s prvky kvality a kontroly. Dává přehled o nových trendech oboru. Průmysl cestovního ruchu se v poslední době stává jedním z nejvýznamnějších odvětví světové ekonomiky, a stává se tak světovým fenoménem. V souvislosti s prosazováním České republiky na evropském (světovém) trhu cestovního ruchu bude stále důležitější úlohu hrát vysoká kvalifikace všech, kteří ve sféře cestovního ruchu pracují a to zejména v oblasti služeb souvisejících se stravováním Předmět má za úkol přiblížit posluchačům stravovací zařízení jako organizovaný systém stravovacích a doplňkových služeb pro účastníka cestovního ruchu. Předmět by měl naučit posluchače řešit složité situace při tvorbě produktu jednotlivých úseků, v závislosti na rozličných cílových skupinách. Především by měl ale předmět ukázat posluchačům možnou cestu pro podnikatelskou činnost.

^ nahoru ^

Pracuji, vyčkejte prosím