Podnikatelská činnost ve stravovacích zařízeních
Studijní plán:
Předmět | Podnikatelská činnost ve stravovacích zařízeních (PCvS) |
Garantuje | Katedra cestovního ruchu (KCR) |
Garant | RNDr. Eva Janoušková, Ph.D. ( janouskova@vspj.cz ) |
Jazyk | česky |
Počet kreditů | 2 |
Prezenční studium |
Přednáška | 1 h |
Cvičení | 1 h |
Kombinované studium |
Dotace | Předmět je v kombinované formě studia vyučován formou konzultací. |
Studijní plán |
Typ |
Sem. |
Kred. |
Ukon. |
|
V |
|
2 kr. |
ZA |
Sylabus
- Podstata, význam a základní funkce společného stravování.
- Restaurační stravování – vývoj, klasifikace, formy, nové trendy.
- Předpoklady pro podnikání ve společném stravování – právní, ekonomické, provozní.
- Provoz restauračního stravování – formy prodeje a obsluhy.
- Tvorba obchodního programu.
- Kvalita ve veřejném stravování a možnosti jejího zhodnocení.
- Kontrola a kontrolní orgány působící ve společném stravování.
- Personální management v restauračních zařízeních.
- Ukazatele charakterizující činnost provozovny poskytující stravovací služby.
- Cenová tvorba a daňová politika v restauračním stravování.
- Marketing ve stravovacích službách.
- Formy prodeje a obsluhy – jídelní a nápojový lístek.
- BOZP, etika v podnikání a etické kodexy.
- Sestavení podnikatelského plánu.
Doporučená literatura
- INDROVÁ, J. PETRŮ, Z. VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. VŠE Praha 1996
- ČEMUSOVÁ,M Hygiena v gastronomii. Praha: MAG Consulting, 1997
- BERÁNEK,J., Provozujeme pohostinství a ubytování, GRADA Praha 2004
- ČERNÝ,J., KRUPIČKA J., Moderní hotel RATIO Praha 2003
- HORNER, S., SWARBROOKE, J., Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času, GRADA Praha 2003
- KIRÁĽOVÁ, A., Marketing hotelových služeb, EKOPRESS Praha 2002
- World Tourism Organization Světový etický kodex cestovního ruchu. Madrid: WTO, 2001
Anotace
Kurz seznamuje s pravidly podnikání v oblasti legislativní, ekonomické a provozní. Akcentuje postup tvorby a realizace obchodního programu v souvislosti s prvky kvality a kontroly. Dává přehled o nových trendech oboru. Průmysl cestovního ruchu se v poslední době stává jedním z nejvýznamnějších odvětví světové ekonomiky, a stává se tak světovým fenoménem. V souvislosti s prosazováním České republiky na evropském (světovém) trhu cestovního ruchu bude stále důležitější úlohu hrát vysoká kvalifikace všech, kteří ve sféře cestovního ruchu pracují a to zejména v oblasti služeb souvisejících se stravováním Předmět má za úkol přiblížit posluchačům stravovací zařízení jako organizovaný systém stravovacích a doplňkových služeb pro účastníka cestovního ruchu. Předmět by měl naučit posluchače řešit složité situace při tvorbě produktu jednotlivých úseků, v závislosti na rozličných cílových skupinách. Především by měl ale předmět ukázat posluchačům možnou cestu pro podnikatelskou činnost.
^ nahoru ^