Výživa a dietetika
Studijní plán: Všeobecná sestra - platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2011/2012
Předmět | Výživa a dietetika (VD-2) |
Garantuje | Katedra zdravotnických studií (KZS) |
Garant | PhDr. Lenka Görnerová, PhD. |
Jazyk | česky |
Počet kreditů | 2 |
Prezenční studium |
Cvičení | 1 h |
Kombinované studium |
Tutoriál / přednáška | 6 h |
Studijní plán |
Typ |
Sem. |
Kred. |
Ukon. |
Erasmus - Všeobecná sestra - příjezd na krátkodobý studijní pobyt
|
PV |
|
2 kr. |
KZ |
Porodní asistentka - kombinovaná forma, platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2017/2018
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Porodní asistentka - platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2013/2014
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - kombinovaná forma, platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2011/2012
|
P |
5 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - kombinovaná forma, platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2013/2014
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - kombinovaná forma, platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2016/2017
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2008/2009
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2009/2010
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2011/2012
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Všeobecná sestra - platný pro studenty, kteří započali studium od ZS 2013/2014
|
P |
4 |
2 kr. |
ZA |
Sylabus
- Výživa a zdraví jedince, výživová doporučení
- Složení vhodné potravy a její energetická hodnota
- Role cukrů, tuků a bílkovin
- Vitamíny, minerální látky a stopové prvky
- Řízení energetické bilance (hlad, sytost)
- Tělesná aktivita a výživa
- Dietní systém, diety u specifických onemocnění
- Poruchy výživy – obezita, anorexie, bulimie
- Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby
- Výživa v intenzivní péči
Doporučená literatura
- DLOUHÁ, R.: Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1999
- FOŘT, Petr: Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Grada, 2004
Anotace
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání - parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Důležitou částí je seznámení studentů s úlohou odpovídající výživy jako podstatného faktoru prevence civilizačních chorob Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Cíl: Cílem je podat studentovi ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Cílem je aby student získal základní informace o dietním systému v nemocnici, seznámil se se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání výživy.
Znalosti: Student zná a popíše zdravý způsob výživy, jako součást předcházení civilizačním chorobám. Zná nemocniční dietní systém a umí přiřadit diety k jednotlivým onemocněním. Zná energeticko- nutriční bilanci.
Dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy zdravého i nemocného člověka a informovat o zásadách přípravy stravy u jednotlivých onemocnění.
Obecné způsobilosti: Student zná rizika nadměrné výživy a podvýživy.
^ nahoru ^